Прекратяват по-рано дежурствата на „Чистота“ заради високите температури

Прекратяват договора с чистота

От първи март община Пловдив прекратява предсрочно зимното дежурство на снегопочистващата техника. Причина за решението е дългосрочната метеорологична прогноза. Подписаният в края на миналата година нов договор за почистване на града позволя зимното дежурство да бъде прекратено с 15 дни по-рано. В старото споразумение бяха точно фиксирани началните и крайните на дежурствата.

Припомняме, че още през 2011 кметът Иван Тотев направи опит да отложи началото на зимното почистване, за да спести около 100 хиляди лева бюджетни средства, но предходния контракт с подизпълнителя на общинската фирма „Чистота” не позволи. В новия договор за почистване на Пловдив се дава правото на кмета да регламентира зимното дежурство.

„Със заповед прекратяваме зимното дежурство по-рано от това, което се е случвало досега. Това дежурство се заплаща на брой дежурни коли. Това е едно пряко следствие от новия договор, който община Пловдив има“, заяви кметът Иван Тотев.

Тотев допълни, че с оглед на предсрочното прекратяване на зимното дежурство , че ще започне по-рано и машинното метене и миене на улиците,в което ще се включат и две напълно нови машини.

„И по-рано тази година ще започнем почистването, при което за разлика от преди 3-4 години няма да метем по 3 месеца пясък. Причината е, че за трета поредна година не се използва пясък, освен този, които се складира на спирките на градския транспорт и служи за обезопасяване на спирките“, каза Тотев.

Стойността на новия договор е близо 40 милиона лева и е подписан за 4 години. С промените се цели по-добро качество на услугата „почистване“. В контракта е заложена и клауза според която техниката, която се използва за сметопоичстване, извозване и поддържка на града не трябва да бъде под стандарт „Евро 5″.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Top