Прелез застрашава живота на жителите от Златитрап

Жителите на село Златитрап всекидневно преминават опасен прелез, по който се движат международните влакове за Истанбул, съобщиха от община „Родопи“. Композициите могат да развиват скорост до 160 км/ч.

За да се осигури безопасното преминаване, се налага изграждането на надлез край населеното място, който да поеме трафика от коли и пешеходци. Той ще се изгради изцяло с европейски средства, като финансирането вече е осигурено чрез проекта за модернизация на железопътна отсечка Септември-Пловдив, която е част от Транс-европейската железопътна мрежа.

„Пътната връзка е необходима, за да запазим живота и здравето на хората”, коментира кметът на Златитрап Анелия Уланова.

За да се даде старт на строителството обаче, е нужно Общинският съвет в община „Родопи „да дари три имота с обща площ около декар на държавата в лицето на Министерство на транспорта.

„През последната една година подготвихме всички процедури по прехвърлянето и решението беше подложено на гласуване”, обясни председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Ангел Драганов.

На извънредна сесия в четвъртък обаче, са се явили само 17 от всички 29 общински съветници, а условието да се вземат подобен тип решения е, на заседанието да присъстват три четвърти от старейшините.

На втора извънредна сесия в петък сутринта, са се явили 24 общински съветници. При гласуването обаче трима общински съветници са се въздържали и това е довело до бламиране на предложението.

Заради отказа да се даде зелена светлина, строителните дейности ще се забавят значително, посочиха от общината.

Подобни статии

Top