Премахват опасни дървета от Гребната база - DC news

Премахват опасни дървета от Гребната база

Опасните тополи в западния край на Гребната база ще бъдат премахнати. Това реши единодушно специална комисия, съставена от експерти на община Пловдив, район „Западен“, ОП „Градини и паркове“ и независими ландшафтни архитекти. Специалистите направиха днес пореден оглед на място и установиха, че дърветата представляват риск за хората в района.

9-членната група бе сформирана със заповед на кмета на район „Западен“ Димитър Колев след сигнали, получени в кметството от живущи в района.

При проверките беше установено, че голяма част от дърветата са изгнили или опасно наклонени и представляват риск за здравето на гражданите. Именно заради това някои от тополите рухнаха по време на летните бури през юни.

Експертите уточниха, че средната продължителност на живот на този вид тополи е 25-30 години. Като се има предвид, че те са засадени в периода 1986-1988 година, става ясно, че са достигнали пределната си възраст и затова в голямата си част са изгнили.

Тепърва предстои опасните дървета да бъдат маркирани със специален печат, след което ще се пристъпи към тяхното отстраняване.

На мястото на изсечените тополи ще бъдат засадени нови, по-подходящи видове, бяха категорични от администрацията на „Западен“. Оттам увериха, че няма да се премахват здрави дървета, а само посочените от комисията.

 

Подобни статии

Top