ПРЕМИЕРА: Албена или убийството на красивото в човека

Една различна Албена ще могат да гледат жителите и гостите на Пловдив на 10 и 15 декември от 19:00 часа на новата театрална сцена в Стария град – арт-сцена „4хП“, пространство за паратеатрални приключения в Пловдив.

Когато загубим красивото у себе си, когато то е недостатъчно у нас, преставаме да бъдем човеци. В нас се настанява абсолютното нищо, т.е. вечното недоволство.

Празникът. Музика, глъчка, радост. Всичко и всички се отварят. Празнуват. Само Албена, родената за празник, не празнува. Кой ще отключи нейния празник? Грозният, когото тя е избрала за свой мъж? Красивият, когото дарява с обич или този третият, който не е нито съпруг, нито обичан. Всеки мъж (и не само) в селото е в образа на този третия, т.е. другият. Мечтае и иска да бъде един от другите двама – ако не обичания, то поне съпругът. Зависими от тази своя невъзможна мечта те превръщат Албена в жертва. На дарената й от природата й красота.

В разгара на празника става убийство. Кой е извършителят? Албена? Куцар – грозният съпруг? Нягол – обичаният? Или някой от многото, които могат да бъдат мислени като третия, т.е. другият. Другите, отхвърлените, селото, обществото. Кой? Кой да бъде обвинен? Кой да понесе вината? Кой да се качи в каруцата, която ще отведе Албена и красотата далеч от хората – изпъдени завинаги от душите на хората. Кой? Човекът в нас. Обладаните от недостатъчност на човещина.

Музиката отново оглася селото, но не носи радост. Звучи абсурдно. Има я, но няма го празника. А как се живее без празник? С една недостатъчност на красота вътре в нас. С едно голо недоволство.

Постановка: Николай Георгиев

Участват: Валерия Димитрова, Димитър Димитров, Николай Андреев, Красимир Костов

Подобни статии

Top