Премиера на "Боже, защо Господ лъже" на Нидал Алгафари в Пловдив - DC news

Премиера на „Боже, защо Господ лъже“ на Нидал Алгафари в Пловдив

Премиера на Нидал Алгафари в Пловдив

На 25 септември от 18.30 часа в Балабановата къща в Стария град – Пловдив ще бъде представен романът „Боже, защо Господ лъже” на автора Нидал Алгафари.

Нидал Алгафари е роден на 18.12.1965 година в София. Майка му е българка, а баща му е сириец от древен дамасчански род. Завършва кино телевизионна режисура в НАТФИЗ Кръстьо Сарафов. Като студент започва работа в БНТ като режисьор на Студенското предаване „Ку-Ку”. По негова идея и режисура се създава Козлудуйското предаване. Автор, съсценарист и режисьор е на игралния филм „Ла донна е мобиле“. Продуцент и режисьор е на предаването Наблюдател и на ред други телевизионни програми. Работи като политически и кризисен ПР – експерт. Женен за Мадлен Алгафари. Има дъщеря и син.

Авторът казва: „В романа описвам няколко страстни, нежни, различни и много красиви севди, които Господ наказва, но Бог закриля! За мен Бог е всеки един от нас и ние – човеците –можехме да обичаме безмерно, ако не бе моралът, ценностната ни система и възпитанието ни, основани на властолюбието на религиите!

Бог ни е създал по свой образ и подобие, без да изисква и очаква от нас нищо! Всички, присвоили си ролята на посредници между нас и Бога: пророци, апостоли, ”духовници”, патриарси, имами, папи и шейхове пък измислиха Господа по свой образ и подобие. Господ, който изисква, следи, съди и наказва. Създадоха му ангелска, дяволска и църковна йерархии за надзор над нас – душите, облечени в тела. Дадоха си един на друг ключовете от рая и тефтера за праведност и греховност и правото те да решават кой къде ще отиде от човеците след края на земния им път! Забраниха обичта и любовта! А ние от тях имаме нужда! В книгата ми Любовта побеждава в името на Бога, въпреки Господ!“

Кое е сърцето на тази книга? Дали това е настоятелното противопоставяне на религиозните догми? Дали това са различните видове обич и любов между хората? Дали това е изконното българско начало, описано с традициите, обичаите, нравите? Всеки сам ще открие това, което търси…

 

Подобни статии

Top