Премиерът: Смятаме да откупим авиоремонтния завод „АВИОНАМС“ (СНИМКИ)

Nenkov Grafa

„Държавата е в доста напреднала фаза да си откупи авиоремонтния завод „Авионамс““, заяви в авиобаза „Граф Игнатиево“ днес премиерът Бойко Борисов. „Така ще може да се ремонтират не са само МИГ-овете, но и СУ-тата, и хеликоптерите на българската авиация. По този начин ще си върнем и работните места“, посочи министър-председателят. И допълни, че така след кацането на даден самолет, той ще може да влезе веднага в завода, който е на територията на летището и да се ремонтира.

Премиерът благодари на полските партньори за помощта им в критичен момент с ремонта на авиодвигателите. По думите му гаранциите били такива, че неслучайно министърът лично идва да ги изпита.

Военният министър Николай  Ненчев лично се качи на изтребителя, за да изпита новите двигатели и полетя в 40-минутен полет пред очите на министър-председателя. Самолетът, с борден номер 33, на който се качи министърът на отбраната Николай Ненчев, бе пилотиран от полковник Димитър Петров, заместник-командир на Трета авиационна база Граф Игнатиево.

След полета военният министър съобщи, че до края на януари ще бъде обявена обществената поръчка за шест нови двигатели за МИГ-29 и съответните части, които са необходими за тях. Ненчев допълни, че правителството възнамерява да се направи всичко възможно българската авиация да бъде обновена, за да бъде в състояние да охранява българското въздушно пространство.

„Летището в Безмер ще стане готово през март и ще бъде уникално летище – по-хубаво и от това, подчерта още Бойко Борисов. Той посочи, че е дал мандат на Ненчев да преговаря за закупуването на нови самолети и подчерта, че до края на годината поне една ескадрила МИГ-ове ще летят. Премиерът прогнозира, че до една-две години преговорите за нови изтребители ще бъдат завършени.

 

 

 

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top