Преподаватели от Медицинския с номинации за Изобретател на годината

Двама преподаватели от Медицинския университет в Пловдив с номинации за изобретател на годината

Преподавателите от Медицинския университет в Пловдив професор д-р Мариана Мурджева и доцент д-р Мариан Драганов са номинирани за Изобретател на годината. Те са направили откритие в категория „Химия и Биотехнологии“ за безсерумна клетъчна линия , която може да се използва за диагностика на вируси и бактерии.

Наградите на патентното ведомство ще бъдат връчени в четвъртък вечер от 19 часа в Централния военен клуб в София.

Патентът на двамата изобретатели е „Щам постоянна клетъчна линия за диагностични цели“. Той е изобретение конкретно за диагностиката на хламидийните полово-предавани заболявания, с което се намалява стойността на използваните реактиви.

Култивирането на този микроорганизъм извън живите организми е възможно само в клетъчни култури от клетки на бозайници. Те изискват специфични среди, обогатени с фетален телешки серум, който е много променлив компонент и с висока цена.

„Ние сме разработили безсерумна клетъчна тест-система на основата на клетки, в която развитието на хламидията от проби на пациенти се извършва без добавяне на скъпоструващия серум”, обясняват откривателите.

В категория „Химия и биотехнологии” за номинациите се състезаваха 11 патента, издадени през 2014 година; номинирани са 3, като един от тях е този на проф. Мурджева и доц. Драганов.

Само един от номинираните ще бъде избран за Изобретател на годината и вписан в Златната книга на българските изобретатели и откриватели.

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top