Преследването в Стара Загора: Мъжът е починал след принудителното му изваждане от автомобила

Инспекторатът в ОД на МВР – Стара Загора излезе с информация за разследването по досъдебното производство за смъртта на 58-годишния Пламен Пенев.

Съдебномедицинската експертиза за смъртта му е възложена на медици от Пловдив. Установено е, че той е починал след принудителното му изваждане от автомобила от полицейските служители.

Екип от наблюдаващи прокурори от Окръжна прокуратура – Стара Загора ръководи извършваните процесуални действия. Самото разследване е възложено от и.ф. главен прокурор на екип от следователи при Националната следствена служба. В случай, че се съберат достатъчно доказателства, ще се пристъпи и към повдигане на обвинения спрямо всички отговорни лица, информира БНТ.

Работата по изясняване на случая продължава, събират се голям обем от доказателства за евентуално извършено престъпление – за причиняване на смърт при професионална непредпазливост от страна на полицейските служители.

След като случаят е докладван на дежурен прокурор от ОП-Стара Загора, незабавно са предприети действия с оглед изясняване на обективната истина. Назначена е съдебномедицинска експертиза за установяване причините за смъртта на мъжа, която е възложена на екип от трима съдебни медици от Съдебна медицина – Пловдив. Предстои представяне на заключение от експертите за изясняване причините за смъртта на 58-годишния мъж, като сред възможните е и механична асфиксия.

На 31 декември 2023 г. в Окръжната прокуратура в Стара Загора е образувано досъдебно производство във връзка с получен сигнал за това, че след неподчинение на полицейско разпореждане и преследване с патрулни полицейски автомобили, е възникнало пътнотранспортно произшествие.