Привържениците на Брекзит със 7% преднина преди референдума

Британците ще гласуват за излизане на страната от Европейския съюз на предстоящия на 23 юни референдум по въпроса според две проучвания на общественото мнение, цитирано от Ройтерс.

Първият сондаж, проведен от института ЮГов и публикуван във вестник „Таймс“ вчера, отрежда преднина от 7 процента на привържениците на Брекзита. 46 на сто от участниците в допитването ще гласуват за излизане на Великобритания от ЕС, а 39 процента – против.

Според проучване на същия институт от събота привържениците на Брекзита са имали преднина от 1 пункт.

Друга анкета от понеделник – на института Оу Ар Би за вестник „Дейли телеграф“ – сочи, че 49 на сто от британците искат страната да излезе от ЕС. Против са 48 процента или с 1 пункт по-малко.

Британският вестник с най-голям тираж, „Сън“, подкрепи кампанията за излизане на страната от Европейския съюз. „Това е нашият последен шанс да се отървем от недемократичната машина в Брюксел… и е време да го използваме“, пише таблоидът, който е собственост на медийния магнат Рупърт Мърдок, в редакционна статия на първа страница.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин ще призове днес привържениците на основната опозиционна сила във Великобритания да гласуват против Брекзита.

Корбин отхвърли критиките, че не агитира достатъчно активно в подкрепа на оставането в Европейския съюз.

В момент, когато сондажите показват, че британците са разделени в електоралните си нагласи, кампанията против Брекзита се съсредоточава върху лейбъристките избиратели, отбелязва Ройтерс. Това става на фона на опасенията, че те губят интерес към референдума, дебатите около който се съсредоточават върху поляризацията на управляващата Консервативна партия. Смята се, че лейбъристите ще са от ключово значение за резултата от допитването.

Снимка: dailymail.co.uk

Подобни статии

Top