Приемат програми за справяне с бездомните животни

Глоби за хранене на улични котки и кучета

3458 бездомни котки са кастрирани от Зооветеринарния комплекс и върнати на местата, които обитават за периода 2010 – 2014 година. Това показват данните от Програмата за овладяване на популацията на безстопанствените котки до 2017 година, която днес трябва да бъде гласувана от Общинския съвет. През 2013 година броят на бездомните писани в града под тепетата по данни от преброяването на фондация „Четири лапи“ е бил 7523. Това е значително по-малко от регистрираните над 10 хиляди котки от същата фондация през 2009 година.

Общият брой на обработените и върнати по местата на залавянето им безстопанствени кучета за периода от м.май 2008 г. до края на м.септември 2014 г. е 2689, сочат данните от Програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета. За първите девет месеца на миналата година са подадени 442 сигнала за бездомни животни. От програмата става ясно, че за шест години са одомашнени близо 500 бездомни животни.

Двете програми набелязват мерки за справянето с проблема. Ежегодно общинската администрация ще трябва да се отчита за резултатите по програмите пред местния парламент.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top