Приеха "синята зона" в Асеновград - DC news

Приеха „синята зона“ в Асеновград

Община Асеновград ще въведе зони за кратковременно паркиране по централните асеновградски улици. „Синята зона“ ще влезе в сила най-рано в края на ноември, съобщи ресорният зам.-кмет Пламен Йончев. Местният парламент прие единодушно днес Наредба за организация и контрол при паркиране на моторни превозни средства в града, която регламентира новия начин на паркиране.

С наредбата се слага край на паркирането в тунели, под мостове и др.  Така ще се разчистят колите по един от най-проблемните участъци в центъра – на ул. „Цар Иван Асен Втори“ и ул. „Марица“, коментира зам.-кметът по строителството.  Там, съгласно генералния план за организация на движението, е зона, където е абсолютно забранено паркирането и престоя на автомобили. След въвеждането на тази организация ще бъдат премахнати принудително и глобявани тези автомобили, подчерта Йончев.

Въвеждат се също пропуски за преференциално паркиране за живеещите в централната градска част срещу определена такса. Таксите обаче са предвидени в друга общинска наредба – за местните данъци и такси, която предстои да бъде актуализирана.

„В момента нямаме такива необходими средства за въвеждането на тези условия за паркиране и таксуване. Докато се осигурят паяци или  скоби за нарушителите, съответното общинско предприятие ще глобява и таксува шофьорите.

Наредбата дава възможност за по-нататъшно въвеждане на sms-таксуване, принудително репатриране или поставяне на скоби за нарушителите.

371 са паркоместата на общинските паркинги в Асеновград, сочат данните от списък, приложен към проекта за наредба.

 

Подобни статии

Top