Приказното царство на панделките е в Пловдив (СНИМКИ)

Всяка истинска дама е мечтаела в детството си да бъде принцеса, русалка или любима анимационна героиня. Светла Костова от Пловдив е жената, с чиято помощ малките момичета се превръщат в истински живи кукли, като изработва за тях специални аксесоари за завършек на прическата или тоалета.

Вече четвърта година Светла се занимава с изработката на диадеми, фиби, панделки и различни аксесоари за госпожици. Всичко започва, когато излиза в майчинство с по-малката си дъщеря и многото свободно време я принуждава да си намери занимание вкъщи.

По същото време разглежда разкошни фиби и диадеми в различни чужди сайтове и се чуди дали има смисъл да поръча за по-голямата си дъщеря, която тогава е на 3 години.

В един от блоговете които следи попада на клип, в който авторката подробно показва как се прави чудната панделка, която преди това Светла била харесала. Оказва се, че интернет пространството е пълно с „туториалчета“ за абсолютно всичко, което някога би хрумнало на човек.

В началото гледа клипчета за всяко нещо и докато усвоява различните техники се оказва, че у нас хората са „гладни“ за такъв тип глезотийки. В детската градина пък много харесват панделките на дъщеря й и така Светла започва да се занимава все по-сериозно с цветното си хоби.

Тя използва всякакви текстилни материали, предимно рипсени ленти. Споделя, че най-харесвани са тези с анимационните герои, а Ана и Елза от „Замръзналото кралство“ до скоро са били грандиозен хит.

Обича да работи също с с вълнен и полиестерен филц, а от скоро преоткрива платовете и различните начини за обработването и оформянето им в определен дизайн.

Гордее се с всяко свое изделие, но разбира се има и любими и по-малко любими неща. Творчеството й дава спокойствие, удоволствие и невероятно чувство на удовлетвореност, а най-много се вдъхновява, когато е в детската стая на своите дъщери.

Светла няма определен източник на идеи,  а и самите хрумвания непрекъснато търпят развитие, особено в процеса на работа. Според нея целият свят, който ни заобикаля е пълен с идеи, друг е въпросът кой как ще ги интерпретира за себе си и колко работа ще вложи в една идея, за да я превърне в нещо красиво.

„Никога няма да забравя думите на г-н Гешев, един от преподавателите ми по рисуване: „ Моето момиче, 1% е талантът, а 99% е работа. За да се получи нещо  хубаво трябват и двете.“ И с идеите е същото – 1% е идеята, а останалите 99% от готовия продукт са работа“, споделя тя.

По това време на годината Светла е затрупана от поръчки за най-малките абитуриенти – малчуганите, които завършват детската градина. Освен това идва и сезонът на сватбите и на всяко тържество трябва да има малки шаферки, които също се нуждаят от специални аксесоари.

„Усещането, че създаваш щастие е прекрасно. Няма по-хубаво нещо от това да видиш грейнали детски очи, точно заради това обичам да участвам в базари – контактът с хората „на живо“ е безценен“, споделя Светла.

Признава, че най-трудното нещо в работата й е да намери време. Всичко останало се получава с много лекота, тъй като влага цялото си въображение, старание и любов.

Подобни статии

Top