Приключи проектът „Подкрепа за достоен живот“

ministerski-syvet-e1422387828160

Социалната услуга „Личен асистент” по проект „Подкрепа за достоен живот”, схема за безвъзмездна финансова помощ Алтернативи е най-успешната по програмата „Човешки ресурси” за изминалия програмен период.

Това каза в Пловдив зам.-министърът на труда и социалните политики Лазар Лазаров. 40 хиляди души са използвали личен асистент през изминалите четири години. 261 община са участвали и са подкрепили проекта.

От социалното министерство отчитат огромен интерес към услугата „личен асистент на хората с увреждания”. Основната слабост на проекта обаче е недостатъчният ресурс, за да осигури обгрижването на всички желаещи.

„Специално по нашия проект кандидатстваха около 26 хиляди лица и имаше възможност да се включат около 10 хиляди. А това е особено затрудняващо, защото всички останали, които са с идеята, че заслужават остават извън него”, каза Пламен Христов, ръководител на проекта.

65 милиона лева са отпуснати от Европейския съюз до края на годината за продължаване на програмата за лични асистенти, ще бъдат обгрижени 12 хиляди потребители.

„До края на месец март се надявам да бъдат сключени споразуменията с общините и да започне приема на заявления за кандидатстване от страна на потребителите и на личните асистенти”, каза Румяна Василева, главен директов на агенция „Социално подпомагане“.

Съществени промени в условията за кандидатстване не се предвиждат, но са заложени облечения. Освен неподвижни лица лични асистенти ще могат да използват и хора , които нямат възможност да се обслужват самостоятелно.

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top