Приключи реставрацията на Бачковската Св. Богородица

Завърши реставрацията и монтажа на проскинитария на Бачковската чудотворна икона на Св. Богородица – Умиление, съобщиха от Бачковския манастир.

„Манастирското братство полага постоянни усилия за поддържането на Бачковската обител на св. Богородица в състоянието, в което наистина тя заслужава да бъде, за да може да посреща хилядите поклонници и туристи благолепно и впечатляващо“, става ясно от фейсбук страницата на светата обител.

Припомняме, че чудотворният лик на Света Богородица, за който се вярва, че помага на бездетните и изцерява неизлечимо болните, бе затворен в манастирска килия в края на 2010 г. Прибирането на иконата стана малко след храмовия празник на 15 август същата година, когато на реставратора Йовка Юрукова бе възложено да я почисти. Впоследствие се наложи тя да бъде реставрирана и от монаси в Атон.

През 2014-та година иконата бе изнесена за литийното й шествие на Великден, но се оказа, че липсва златният нимб на Христос. Впоследствие обаче се разбра, че той е поставен в ризницата на иконата.

Снимка: Фейсбук

Подобни статии

Top