ПРИНТ НЕСТ срещу депресията

Обединени от идеята за изкуството като АНТИДЕПРЕСАНТ, утре вечер четирима млади графици от софийското арт студио ПРИНТ НЕСТ и галерия „Червената точка“ ще направят своя дебют пред пловдивска публика. Студиото избра да се заяви по време на Нощта на музеите и галериите с графики, посветени на веселата страна от живота.

Експозицията им АНТИДЕПРЕСАНТ ще бъде представена единствено утре – 11 септември, в пловдивския арт център Капана.  Идеята за нея идва от графична серия на един от четиримата художници – Горан. Развита в  житейско верую, концепцията да се живее и работи с удоволствие независимо от трудностите, създава в последните няколко месеца поредица нови и изключително свежи графики. От тях за пловдивската експозиция са подбрани отпечатъци както в  „американски“ формат, доста рядък за България, така и в миниатюрния „джобен“ формат.  Графиките със силата на антидепресанти ще бъдат изложени вечерта на 11 септември в свободното пространство на Old Plovdiv House в Капана на улица „Георги Бенковски“15. Откриването им е в 18.00 часа.

Освен графиките си, утре вечерта и четиримата графици ще споделят и покажат на пловдивските ценители най-различни графични техники. Кой е най-старият метод за създаване на графичен отпечатък, какво представлява офортът, защо при него се използва киселина и какво може да се постигне със суха игла  – за това младите автори са готови да разказват с часове.

И четиримата художници – Зоран Мише, Горан Тричковски, Васил Ангелов и Павел Целкоски имат зад гърба си участия в десетки изложби в България и още толкова в международни арт издания. Излагали са в Италия, Австрия, Турция, Швеция, Швейцария, Русия и Македония. Първото им съвместно появяване бе в началото на тази година в софийската галерия „Червената точка“, а Пловдив е втората им точка на общо представяне.

На снимките: няколко „Антидепресанта“ от Горан Тричковски, вдъхновили студиото за цяла графична серия.

Подобни статии

Top