Принцеса Даяна избрана за жена-икона на всички времена (СНИМКИ)

Близо 20 години след трагичната си смърт, принцеса Даяна е избрана за икона на всички времена, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от проучване по случай днешния Международен ден на жената.

Принцесата на Уелс бе обявена и за най-вдъхновяваща жена на 80-те години на 20-и век. Даяна, първата съпруга на Принц Чарлз, загина в автомобилна катастрофа през 1997 на 36-годишна възраст.

В допитването, направено във Великобритания по поръчка на „Фокси Бинго“ сред 2000 представителки на нежния пол, принцеса Даяна е посочена за икона на всички времена, както и за най-вдъхновяващата жена на 80-те години. Бившата съпруга на британския престолонаследник принц Чарлз е предпочетена пред Желязната лейди – първата жена министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър, и екранната икона принцеса Лея (в ролята Кари Фишър).

Анкетата разкрива също различните аспекти на вдъхновение за жените през изминалите 70 години.
През 50-те години на миналия век дамите се вдъхновяват от блясъка и великолепието. Отражение на това е изборът на екранната легенда Елизабет Тейлър за най-вдъхновяваща жена на десетилетието между 1950 и 1960 г. За икона на 60-те години е избрана манекенката Туиги. Най-вдъхновяваща жена на 70-те е певицата Дъсти Спрингфийлд. През 80-те години дамите черпят вдъхновение от принцеса Даяна.
Момичешката сила също е вдъхновила цяло едно поколение. Свидетелство за това е изборът на момичетата от групата „Спайс гърлс“ за икони на 90-те години на миналия век. Най-вдъхновяващата жена през първото десетилетие от новия век е писателката Дж. К. Роулинг, прочула се с поредицата за приключенията на момчето магьосник Хари Потър.

И макар изкуството все още да е основен източник на вдъхновение за съвременните млади жени, себеотрицанието явно заслужава тяхното уважение. За най-вдъхновяваща представителка на нежния пол на десетилетието след 2010 г. участничките в анкетата са посочили пакистанската активистка за човешки права и най-млада носителка на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи.
„От кралски особи до активистки и от поп звезди до писателки – жените наистина са вдъхновение. Ето защо е отбелязването на днешния празник е толкова важно“, казва Грейс Макмилън, говорителка на „Фокси Бинго“.

Източник: БНТ

Подобни статии

Top