Природозащитници отново срещу строежа на зоокъта (СНИМКИ)

строителство_small

Природозащитници и представители на неправителствени организации ще изнесат информация за „Многобройните и продължаващи закононарушения при строежа на зоологическата градина в Пловдив“. В нея освен неправителствените сдружения, ще участва и адвокат Атанас Петров.

След протест и сигнали до държавните органи за грубото погазване на законите при строежа на новата зоологическа градина, той продължава да тече. Затова
Ще бъдат представени факти и документи относно незаконното възлагане на обществената поръчка за изпълнител на строителството, как се издава разрешение за строеж в нарушение на всички законови разпоредби при пълна непрозначност, псевдоконтролът на държавните контролни органи – РДНСК Южен централен район и др.

Ще бъде оповестена и жалбата до Европейската комисия за нерегламентираното, съобразно директивите на ЕС възлагане на усвояването на публични средства. Природозащитниците ще представят също петиция на 3000 пловдивчани против сечта на дървета в Пловдив.

След като стана ясно, че няма влязло в сила разрешение за строеж на нова зоологическа градина, излязоха наяве още документи, които показват пълното опорочаване на всякакви законови процедури – от одобряването на устройствените планове до издаване на заповедите за сеч на дървета в района, съобщават организаторите.

Пресконференцията се организира от Сдружение за Граждански Контрол – Защита на животните, в рамките на проект Да спасим парк „Отдих и Култура“, спечелил конкурса за гражданска активност „Участие за природа“ на Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с Екологично сдружение За Земята и Информационна мрежа Блулинк.

Междувременно вчера, при опит да огледа обекта, арх. Петя Владимирова е била цитирам „нападната от служител на фирмата-изпълнител на строежа, наета от общината.  Беше счупена камерата, с която активните граждани  заснемаха фактическото състояние на незаконния строеж и отсечените дървета. Трудно е да се прецени колко дървета са отсечени от февруари месец досега, но от видяното, би трябвало да са поне 200″, се казва в специално прессъобщение на природозащитниците.

Жената е подала сигнал в полицията, както и жалба за нанесена материална повреда и емоционален стрес.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top