Природонаучният музей в Пловдив отваря врати още през септември

Част от Природонаучния музей в Пловдив ще бъде отворен през месец септември. Посетителите ще имат възможност да видят първия в България дигитален планетариум и целия долен етаж, който включва аквариумите и терариумите.

Планира се следващата година музеят да заработи изцяло. Финансирането на реконструкцията е с отпуснати средства от община Пловдив, досега са инвестирани близо милион и 600 хиляди лева.

Сградата, в която се помещава Природонаучният музей е изградена през 1885 г. Обектът беше затворен за мащабен ремонт на 1 октомври 2013 година. Подменена е изцяло носещата конструкция, монтирани са изцяло нови бетонни плочи , ел. и ВиК инсталации. Поставено е диодно осветление, което намалява разхода с 80%. Вече е монтиран и куполът на първия в България дигитален планетариум. Втората част от съоръжението ще бъде поставена по-късно.

„Вече сключихме договори с фирми изпълнители, минаха обществените поръчки. И след месец и половина строителството трябва да приключи. Това ще рече, че покривът на музея ще бъде покрит с керемиди“, заяви директорът на музея Огнян Тодоров.

Музеят разполага с 30 нови експоната, но част от най-старата колекция, която е дарение от Френския колеж, е унищожена заради ремонта. 12 са залите, които ще отворят врати през следващата година, а експонатите ще бъдат разположени в естествена среда.

„Ако мога така образно да кажа, тук останаха само вътрешни стени, всичко друго е ново. Последните дейности, които ще бъдат извършени това лято са смяна на покривната конструкция и на гредите. Вложени са милион и 600 хиляди лева, това е най-модерният музей. Иновативен, с изцяло ново представяне на експонатите“, обяви кметът Тотев.

Ще бъде изграден и уникален 11-метров купол за живи пеперуди. Музеят ще бъде достъпен и за хора с увреждания, след като Пловдивският общински съвет отпусна допълнителни 23 хиляди лева за осигуряването на специална рампа.

Подобни статии

Top