Природонаучният музей – рекордьор по приходи в Пловдив

Два нови филма представи днес Природонаучният музей в Пловдив. С новите попълнения филмите, които се представят в пловдивския планетариум, стават четири, като следващата седмица ще бъде преведен и пети, нов филм.

“Dark”разказва за тъмната материя, а „IBEX“ – за космическия изследовател на NASA – Interstellar Boundary Explorer или IBEX. Филмът ни пренася в дълбокия космос и разказва за търсенето на края на слънчевата система.

Скоро филмите в планетариума ще бъдат гледани с 3D очила.

Природонаучният музей е рекордьор по приходи сред музейните институции в града под тепетата, заяви кметът Иван Тотев. Той уточни, че приходите на музея са се повишили в пъти в сравнение с други години, като до момента те са 50 000 лева от началото на годината.

Това дава възможност и за инвестиции в музея, като закупуване на нова техника.

Директорът на музея Огнян Тодоров обясни, че в момента се извършват довършителни работи по интериора. Остава да се оформят витрините за експонати и куполът за пеперудариума, като това трябва да се случи до два месеца.

В същия срок трябва да се възстанови и фасадата на сградата. Предстои скоро да бъде пусната обществена поръчка, за да бъде избрана фирмата, която ще осъществи ремонта.

Огнян Тодоров коментира още, че има изготвен проект за възстановяване на автентичния вид на сградата. Всички климатици ще бъдат премахнати от фасадата, а през нощта сградата ще бъде осветена от декоративни лампи. Изпълнението на този проект ще струва 80 000 лева.

Започва се и работа и по градината, която е зад музея. В момента се правят леки корекции по проекта, за да може след това да се работи, обясни кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Той даде два месеца срок за изготвяне на проекта и допълни, че част от екипа е и арх. Косев, който е проектирал ботаническата градина в Балчик.

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top