Пристрастени към Facebook? Психолози разкриват причината

Пристрастяването на обществото към социалните мрежи е резултат от намаляване на размера на мозъка ни и неговата еволюция, с цел да се приспособи към света около нас, казва Брус Худ, известен експериментален психолог, преподавател по Психология на развитието на обществото в Университета на Бристол (Великобритания).

Според вестник „Мирър“, човешкият мозък е започнал да намалява преди около 20 000 години, в края на последния ледников период. Макар учените да теоретизират, че това би могло да бъде в резултат на климатични или хранителни промени, Худ вярва, че причината е в опитомяването.

След като се обединяват в човешките общности, хората формират „групова интелигентност“ – предаване на знания от едно поколение на друго, което премахва необходимостта да се учи всичко от нулата.

Авторът на книги по когнитивна наука е посочил, че размерът на мозъка не отразява нивото на интелигентност на индивида, но посочва различен социален подход.

Худ също така отбелязва, че всеки „лайк“ във Facebook, или всеки „ретуит“ във Twitter освобождава ендорфини, което създава усещане за удовлетвореност. „Социалните мрежи имат голяма власт над нашето естествено желание за утвърждаване в рамките на групата“ казва той.

Източник: classa.bg

Подобни статии

Top