Причудлива градинка в „Западен“ събира цял квартал на раздумка (СНИМКИ)

В малък оазис са превърнали градинката пред блока си живеещите на бул. „Копривщица“ 49 в Пловдив. Беседка, кладенец, скамейки и люлки, много цветя и причудливи фигури, изработени от автомобилни гуми красят пространството между блока и булеварда и привличат погледите на пловдивчани. Оригиналната градинка е станала емблематична за района и тук всяка вечер се събират на раздумка съседите от околните блокове.

Преди шест години жителите на блока на бул. „Копривщица“, решили да оправят градинката пред панелната сграда, тъй като била много занемарена. Преместили беседката, която първоначално била в пространството зад блока, сложили пейки, засадили зеленина и цветя и малко по малко градинката започнала да се превръща в прекрасно място.

И оттам вече се хванахме сериозно. Шест човека от входа, друг никой не е помагал. Най-много Илийката и жена му бяха на първо място, разказа пред DCNEWS пенсионерът Стоян Янков.

Илийката е Илия Видолов. Той е майсторът на причудливите фигури на лебеди, слон, зебра и папагал, които красят пространството пред блока. Изработил ги от захвърлени автомобилни гуми, които оживели в ръцете му. Моделите намирал в Интернет. Самоукият майстор направил също оръдие от съчки, малко влакче, а с летви от палети – своеобразни кашпи за цветята и декорация за кладенеца.

Направили и мъничка вратичка към градината, а на нея Стоян Янков сложил намерена от него подкова. Търси още, за да ги сложи на различни места. Смята, че носят късмет на хората от входа. Отскоро градинката се сдобила с още една масичка и пейки, където съседите се събират на барбекю.

Всяка събота се прави тук Барбаяни. От 16:00 до определеното време, без да притесняваме хората. Но това ни събира.  Много, сме задружни, даже хората ни завиждат – сто на сто, сигурен е Стоян.

Тук всяка вечер се събират много майки с деца, хора от съседните блокове и младежи. Много е оживено, но не ни пречат, обяснява пенсионерът.

Има и лоши хора, разочарован е Стоян. Една нощ подпалили масата на беседката, но съседите задружно загасили огъня.

Всичко си поддържаме сами – подстригваме тревата, гледаме цветята и непрекъснато майсторим и добавяме нещо, разказа той. И допълни, че ако всички пловдивчани са като тях, градът ще е едно прекрасно място за живеене.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top