Приютът за бездомни в Пловдив няма да приема нуждаещи се по празниците (СНИМКИ) - DC news

Приютът за бездомни в Пловдив няма да приема нуждаещи се по празниците (СНИМКИ)

пРИЮТЪТ ЗА БЕЗДОМНИ ЗАТВАРЯ ПО ПРАЗНИЦИТЕ

Единственият в Пловдив приют за бездомни няма да приема нови хора, останали без покрив по празниците. Бюджетът му е орязан три пъти в сравнение с миналата година и затова четирима от служителите са с предизвестия, съобщи управителят Димитър Семерджиев. От 7000 лева на човек за 2014-та година, издръжката на пребиваващите в приюта пада на 2400. И тъй като приютът е делегирана от държавата дейност и не се дофинансира от общината, това налага съкращенията на персонал.

В институцията остават само управителят и двама други служители, но и те ще почиват  в празничните дни. Така, ако някой се нуждае от помощ и покрив през петте празнични дни, за които синоптиците прогнозират и много ниски температури, ще трябва да изчака до първия работен ден на 2015-та година – 5 януари.

Приютът и центърът за временно настаняване на бездомни са  запълнили капацитета си от общо 20 души. В къщичката на ул. „Радко Димитриев“ 33 е топло и светло, осигурена е и храна. Намирам тук приютената преди 20  дни Божана и сина й Валери от „Тракия“. Двамата са на улицата от 15 години и живеят под една тераса. От три години периодично идват в центъра.

„Тук ни харесва, на топличко сме, а навън е много студено. Но си ходим и там в район Тракия, има добри хора, познават ме, разказва Божана.

64-годишната жена някога е имала добра работа, но от дълги години е безработна. След като баща й починал преди 22 години, продължила да плаща наема на общинското жилище, но впоследствие от „Жилфонд“ я изкарали от него, тъй като не е в списъка на правоимащите. Оттогава е на улицата. В приюта на нея и 31-годишния Валери, който страда от различни увреждания, им предлагат освен подслон и храна.

„Той ходи в училището до стадиона и взема от стола храна. За Коледа имаше портокали, кебапче, така изкарахме празниците. Надяваме се и сега да има нещо вкусно за Нова година“, казва Божана.

Пред дома, на припек виждам е Хасан. Той обаче не живее тук, а на квартира в Столипиново. Плаща по 100 лева на месец и се прехранва от кофите за боклук. По думите му да лъжеш и да крадеш е лошо. Затова Хасан чака до казаните хората  да хвърлят боклука си и от него той  да изкара някакви пари.

Хасан събира хартия, шишета, найлони – каквото изхвърлят хората. Предава ги на вторични суровини. Докато говорим, идва и друг клошар, но никой не хвърля боклук. Така, разочарован, мъжът взема количката си и продължава към следващите казани.  Категоричен е, че няма да дойде в приюта. Има си прехрана и жилище и все още може да го плаща.

270 са пловдивските бездомници, които преживяват през зимата, благодарение на общинската социална служба, съобщи директорът Надя Танева. Тя е категорична, че по празниците ще има дежурни екипи и по отношение на бездомните и в областта на закрила на детето.

Подобни статии

Top