Приятели и съученици търсят Петър по брега (СНИМКИ И ВИДЕО)

19-годишният Петър Вълчев, който бе завлечен от река Марица вчера вечерта не е можел да плува. Това каза пред DCNEWS сестрата на изчезналия абитуриент от Професионалната гимназия по електротехника и електроника Росица Иванова. Притесненото момиче и баба му Анахид Карамитева от снощи са на брега реката, заедно със спасителите от спасителния отряд на РСПБЗН в Пловдив, които преравят речното корито.

Преровили сме два декара площ, но го няма, каза един от водолазите при излизането си от реката. Той поясни, че вчера водата е била по-висока, а на места, в ямите из коритото, дълбочината достигала дори до 10-15 метра. Общо шестима водолази, доброволци, приятели и съученици на Петър го търсят.

„Има вероятност момчето да е някъде закачено по клоните на брега и да е живо“, даваха надежда на близките спасителите. Анахид, Росица, приятелката на Петър Десислава, която е била до последно с него, с надежда гледаха всеки, който излизаше от коритото.

„Защо не продължават, защо излизат?“ – нареждаше бабата на Петър. Възрастната жена разказа, че е отгледала момчето до 8-ми клас в село Искра. „Обадиха се вчера, казаха: „Елате, че нещо стана с Петър“. Цяла нощ не сме спали“, обясняваше съсипаната жена.

„Надяваме се да е жив, но водолазите търсят само по дъното, което значи, че нямат надежда да го открият жив. Казаха, че тук водата е много буйна. Шансовете са малки, но се надяваме да го открият жив”, през сълзи говореше Росица.

До нея беше 17-годишната Десислава Христева, която само мълчеше и накрая разплакана избяга от журналистите. Краката на момичето бяха издрани от дървото, на което е лежало, опитвайки се да подаде прът на Петър, за да го измъкне. Той обаче не успял да се хване.

Сестрата Росица отрече информациите в медиите, че Петър и Деси са влезли в реката да плуват. По думите й той се подхлъзнал случайно. „Седнали са на брега, но той се е подхлъзнал, като е паднал назад, където е дълбокият участък”, обясняваше Росица, на която Десислава разказала какво е станало. Според близките именно 17-годишното момиче е поискало да отидат до Марица, да са на ново място. Двамата били заедно от около 5 месеца.

Заедно с близките на брега на реката бяха съученици на Петър и класната му. Жената упорито отказваше да коментира случилото се.

Припомняме, че инцидентът с момчето и момичето станал вчера около 18:15 ч. Тогава е подаден сигнала на тел. 112. Снощи до тъмно водолазите издирваха Петър, днес сутринта в 8.00 ч. подновиха претърсването на реката.

По обяд на брега дойде и зам.-кметът по сигурността Георги Маринов. Той беше категоричен, че заповед, която забранява къпането и плуването в Марица и останалите неохраняеми водоеми в Пловдив има, но никой не я спазва.

„Какво като сложим забранителни табели? На Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина нали има през 10 метра? Никой не ги спазва“ – отговори на въпрос на репортер от DCNEWS Маринов.

Според спасителите тялото на момчето може да бъде отнесено от течението дори до острова Адата. Те ще продължат търсенето му, но призоваха приятелите и близките да оглеждат шубраците край Марица, да не би Петър да се е заплел там.

Издирването продължава.

Подобни статии

Top