Пробегът на мира преминава през Пловдив (СНИМКИ) - DC news

Пробегът на мира преминава през Пловдив (СНИМКИ)

Пробегът за мир –  световна щафета, символизираща общия стремеж на човечеството към един по-мирен свят, отново ще премине днес през Пловдив. От основаването си досега Пробегът е изминал над 500 000 км през 150 страни от всички континенти, предавайки от ръка на ръка запален факел с послание за хармония и приятелство.

Основоположник на Пробега е радетелят за мир Шри Чинмой (1931-2007) – индийски философ, поет, музикант и спортист, който вярва, че спортът е мощно средство за постигане на разбирателство и единство, за преодоляване на  етническите, религиозните и културните бариери.

Пробегът е изцяло доброволна и некомерсиална инициатива, която не преследва никакви политически, рекламни или религиозни цели. Мотото на щафетата е: «Мирът започва от мен!» Пробегът за мир е подкрепян от редица видни личности: папа Йоан-Павел II, Майка Тереза, президентите Михаил Горбачов и Нелсън Мандела, олимпийската легенда Карл Люис, лауреати на Нобелова награда, популярни спортисти, обществени дейци и хора на изкуството.

Европейската част от Пробега стартира тази година на 24 февруари в Португалия и, след като измине 24 000 километра, ще завърши в Рим на 8 октомври.

Пловдив, който не за пръв път е домакин на проявата, ще посрещне факела на мира на площад „Централен” с тържествена церемония, организирана със съдействието на Община Пловдив. Международният отбор бегачи ще бъде приветстван от ресорния заместник-кмет Георги Титюков. Поканени са да присъстват изтъкнати пловдивски спортисти – Йордан Йовчев, Николай Бухалов, Ива Пранджева, Лиляна Томова, Асен Златев, Петър Зехтински, Румен Димитров, Светозар Атанасов, Лиляна Георгиева, Цветана Пиронкова, Пенка Стоянова. В празничната програма ще участват млади таланти от пловдивски училища и детски градини.

Международният отбор ще пристигне с факела от Хисаря и ще го пренесе по улиците на града до мястото на церемонията. Пловдивчани могат да се присъединят към пробега като направят няколко крачки, докоснат факела или пробягат цялото разстояние.

Маршрутът е следният:

16:30 ч. – Карловско шосе (Ален Мак) – ул. Брезовска – Пешеходен мост – ул. Княз Александър I – пл. „Централен”. Начало на церемонията: 17:00 ч.

След срещата с пловдивчани бегачите ще продължат пътя си от х-л „Тримонциум” към Сточна Гара и Мебелна къща, откъдето ще се отправят към с. Крумово.

На площад «Централен» до спираловидния фонтан е подредена фотоизложба с моменти от пътешествието на факела на мира по света вече 29 години и от срещите с деца и възрастни от всички континенти, докоснати от духа на единството, който е в основата на Пробега.

Подобни статии

Top