Проверяват Горноводенското свлачище (СНИМКИ)

Независим експертен контрол ще установи състоянието на свлачището, което затвори пътя за асеновградския квартал Горни Воден миналата година. Комисията е от специалисти от РДНСК и до дни трябва да излезе със становище има ли активност на процеса и застрашени ли са жителите на квартала от ново затваряне на пътя.

Нарочно поставени реперни точки във всеки момент показват в хоризонтално, странично и вертикално положение движението на земната маса. Те са изградени от общината в 34 пункта.

„Осигурен е непрекъснат мониторинг и от специалисти от общинска администрация“, посочи ресорният заместник-кмет инж. Петър Бояджиев. По думите му свлачището е в затишие и няма видимо движение на замина маса.

Днес стана ясно, че не е спрян и строежът на аквапарка, който според някой стана причина за пропадането.

Свлачището се активира през есента на 2014-та година, когато скатът започна да се свлича. Тогава геолози и специалисти обясниха, че една от причините е преовлажняване на земните маси. Заради свлачищните процеси единственият път към кв. Горни Воден беше напълно разрушен и се наложи посред зима да бъдат търсени алтернативи.

Впоследствие пътят беше ремонтиран и свлачището укрепено със специални питони. Изградени бяха две подпорни стени и специални съоръжения, които отвеждат подпочвените води. Отсечката бе открита официално през септември, миналата година, но месец по-късно се оказа, че свлачищните процеси продължават и пътят е хлътнал в същия участък. Оттогава досега от общината обясняват, че са наясно с проблема и се извършват проверки.

Подобни статии

Top