Проверяват дома в Нареченски бани след сигнал за насилие и тормоз

След дъждовете обстановката в Асеновградско е спокойна

Община Асеновград ще влезе на цялостна проверка в дом „Гергана“ в Нареченски бани, съобщи кметът Емил Караиванов. Преди дни от Агенцията за закрила на детето информираха, че в дома е извършена проверка, по сигнал, че деца са подлагани на бой с метални пръчки, лишаване от храна и заключване в изолатора.

За насилието проверяващите разбрали от случайни признания на деца, осиновени от семейство в Италия. След като свикнали с новата среда, те започнали да разказват как са били малтретирани физически и тормозени психически в приюта в Нареченски бани.

Осиновителите веднага подали сигнал, а Държавната агенция за закрила на детето поиска дисциплинарни наказания за четири служителки на сиропиталището. Ние получихме писмо от агенцията, съобщи зам.-кметът Мария Вълканова.

В това писмо и в задължителните предписания до г-жа Пеева, директор на Комплекса за социално подпомагане, няма въобще и намек за това, че кметът на общината трябва да предприеме някакви дисциплинарни наказания, свързани с директора на комплекса, уточни Вълканова.

В дома са получени шест предписания с препоръки за проучване на действията на четирима служители, срещу които са постъпили оплаквания от децата.

Обаче дни след това излезе публикацията в Държавна агенция за закрила на детето, в която пише, „Дисциплинарни наказания заради насилие поиска председателят на ДАЗД, допълни тя

След 20-дневния срок за изпълнение на предписанията на Агенцията, който изтича на 16 март, ще отидем на място и ще разговаряме с директора на комплекса и служителите, които работят там, посочи Вълканова.

Ще се извърши проверка и на видеонаблюдението на дома, тъй като от държавната агенция са констатирали, че е неефективно. Ако е необходима финансова помощ от общината за осигуряване на видеонаблюдението, ще я осигурим, допълни зам.-кметът.

Подобни статии

Top