Проверяват електрическите одеяла и възглавници в магазините

Държавната агенция за метрология и технически надзор започва извънредна проверка на електрически одеяла и възглавници, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Причината за проверката е в множеството оплаквания и инциденти с дефектирали продукти.

Проверката ще се извърши днес и утре и ще засегне 23- 24 февруари 2016 г. Главна дирекция „Надзор на пазара“ към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще извърши извънредна проверка на предлагани в търговските обекти електрически одеяла и възглавници. Поводът са постъпили множество сигнали и жалби за дефекти при употребата на подобен тип стоки.

В Пловдив също има подобни сигнали, съобщи за DCNEWS Тодор Кисяков – началник отдел „Надзор на пазара”. Именно заради това е инициирана проверката, която е извънредна, посочи той. По думите му в агенцията все още не е докладван случаят с възрастната жена, която изгоря в съня си под електрическо одеяло през януари, тъй като по него все още се води разследване за причините. Тогава от пожарната обаче съобщиха, че вероятната причина е късо съединение.

„Ще проверяваме във всички хипермаркети и магазини, които продават тази стока за това дали предлаганите електрически одеяла и възглавници са със съответната маркировка, съгласно Директива 2006/95/ЕО, както и дали отговарят на изискванията на нормативната база. Ще се вземат и проби – опаковани продукти, които ще бъдат предадени в лаборатории за електрическо изпитване“, допълни Кисяков.

Проверката ще се проведе в търговски обекти на територията на цялата страна.
При констатиране на нарушения ще се налагат санкции по Закона за техническите изисквания към продуктите. Те са в размер от 250 до 1000 лв. за еднократно нарушение за търговските обекти. Глоби има и за вносителите на такъв тип стоки на пазара, които не отговарят на изискванията или не са безопасни и са в размер от 5000 до 15 000 лева.

Подобни статии

Top