Проверяват за опасни детски играчки преди Коледа

Министерство на икономиката стартира засилени проверки за опасни стоки на пазара преди празниците.

„Идеята на проверките, извършвани съвместно с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) е да изпълним едни от основните функции на двете агенции, а именно по-голямата информираност на потребителите, както и превенцията.“

Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева на организираната днес от Министерство на икономиката, ДАМТН и КЗП съвместна  проверка за опасни стоки и детски  играчки на пазара.

Зам.-министър Везиева изтъкна важната роля на осъществяването на контрол от страна на агенциите, защото той води до подобряване на качеството на предлаганите стоки. Тя посочи, че по време на коледните празници е нормално да има завишаване на пазаруването и   интереса на потребителите към най-различни стоки, най-вече към детските играчки.

„Ето защо през декември КЗП вече е направила 227 проверки, свързани с детските стоки и е обособила няколко типа опасни стоки като детски облекла , играчки и др. В 10% от обектите са открити нарушения  и опасните стоки са иззети от пазара“, каза зам.-министърът на икономиката.

 

Везиева обясни, че всяка година по време на празниците потребителите трябва  да внимават какво купуват, както и как се използват пиротехнически средства. По думите й за опасни се считат всички стоки, които не отговарят на утвърдените параметри на сертифициране, съгласно европейското и българското законодателство. В това число влизат и стоките, върху които не са изписани указания за употреба и безопасност. Ето защо през декември е зачестило извършването  на регулярни проверки с цел осигуряването на безопасността и здравето на потребителите.

 „Основната работа заедно с контролните функции на двете агенции е и превенцията, за което благодаря и на медиите , които ни подпомагат да информираме гражданите за техните права и за това къде се крият опасности“, допълни тя.

 

Зам.-министър Везиева отчете, че през изминалата година съвместно с ДАМТН и КЗП са извършени голям брой проверки във всички сфери на функциите на двете агенции. По думите й за цялата 2015 г. година КЗП е извършила 33 хил. проверки, от които има издадени 3000 акта и събираемост от 2,98 млн. лв. ДАМТН е извършила 58 хил. проверки, издадени са 980 наказателни постановления за 3,9 млн. лв.

Подобни статии

Top