Проверяват схема за търговия с гласове в Столипиново

Схема за търговия с гласове подозират в Столипиново

Проверки за предотвратяване на купуването и продаването на гласове преди предстоящите предсрочни парламентарни избори на 5 октомври започнаха на територията на цялата страна. Това съобщи в Пловдив министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов, по чието разпореждане и в момента се извършва подобна операция на територията на област Монтана. Пловдивската полиция също проведе такава акция, при която са проверени 14 души, заподозрени в лихварство и наркоразпространение на територията на цялата област.

Акциите срещу лихвари и наркодилъри се провеждат най-вече в ромските махали. Подобна акция е извършена и в Столипиново. Причината е, че една от основните схеми, използавни при предишни избори за оказване на натиск върху избирателите, е именно тази. Операциите са разпоредени от вътрешния министър Йордан Бакалов.

В Пловдив вече е проведена операция срещу местни лихвари, при която е извършена проверка на 14 души и два автомобила, съобщи директорът на местната полиция Пламен Узунов. Образувани са пет полицейски преписки, които са предадени в прокуратурата.

Лицата, които осъществяват тази дейност поставят в зависимост други лица, т.е. държат техни лични карти, техни банкови инструменти, дебитни карти и по този начин ги поставят в зависимост и на практика, когато става въпрос за избори. Установяваме, че схемата, по която се купуват гласове е именно с тези посредници , съобщи Узунов.

В Столипиново са проведени и няколко специализирани полицейски операции срещу наркодилъри и разпространители на стоки ментета.

Пловдивската полиция е задържала, а прокуратурата е повдигнала обвинение и срещу Божидар Атанасов за две стари убийства – на митничаря Георги Дребчев през 1999 година и на Огнян Харизанов през 2007 година. Вероятно килърът е замесен и в убийствата на други хора през този период, посочи окръжният прокурор Румен Попов.

 

Подобни статии

Top