Програмистка облече с шарени пуловери чинарите пред блока (СНИМКИ)

„Бяла спретната къщурка,
две липи отпред.
Тука майчина милувка
сетих най-напред…“

Стиховете на Ран Босилек изплуват в съзнанието ми, след като виждам пететажния блок на ул. „Босилек“ в пловдивския квартал „Изгрев“. Нищо, че блокът е син, а дърветата пред него са чинари, а не липи.

От десетина дни четири от тях се кипрят с шарени пуловери на стволовете си и привличат погледите на минувачите с ярките си цветове.

Интересната и весела премяна е дело на две сестри – Стоянка Пенчева и Ирина Ковачева. Идеята хрумнала на по-малката – Стоянка. Бившата програмистка от Изчислителния център в Пловдив, която вече шеста година е пенсионерка, видяла преди време шарените дрехи на дърветата в градинката пред кметството на район „Южен“. Още тогава мисълта да облече чинарите пред блока, се загнездила в главата й.

Впоследствие се наложило да вземе у дома сестра си Ирина, която живеела самотна във Варна. По-голямата сестра страдала от тежка депресия, след смъртта на съпруга си. Терапевти й препоръчали да започне да плете, тъй като това добра терапия против депресивното състояние.

Казах си: „Ето, ще съчетаем полезното с приятното“. Една съседка – моя братовчедка, ни даде преждата. Сестра ми веднага прие идеята, а братовчедката ни показа как ще стане. Така избрахме прежди и Ирина започна да плете. Плетеше ги на ивици, а после аз ги съшивах. Започна още миналата година, а тази есен станаха готови и решихме да облечем дърветата, разказва ми Стоянка.

Казала си, че след като са паднали листата, пред блока ще стане по-различно, по-шарено, а хората малко ще живнат.

Хората много се радват, а пък ромите – да не говорим. Те обичат шаренийки и много ги харесаха. Сега продължаваме да плетем, защото това, което беше изплетено, не стигна за две дървета. Едното вече е готово, тези дни ще го облечем, остава ни още едно, ентусиазирана е пенсионерката.

Разказва, че терапията много помогнала на сестра й: Стана друг човек – различна е. И много се радва, че хората ги харесват.

Двете сестри вече имат поръчка да облекат в шарена премяна дърветата пред съседния блок. Преди няколко години, когато правих градинките пред нашия блок, съседите много ги харесаха и също си направиха. Сега като видяха, полудяха за тези облекла. Имаме още прежда – букле, ще им изплетем. Вече никой не плете и на който му изостава прежда, ни я носи, усмихва се възрастната жена. Обяснява, че сестра й не си играе да прави плетеници по плетивата – плете ги гладки, но пък цветовете са различни.

Съчетахме изплетените ивици цветово и се получи, радва се Стоянка. Разказва ми как направила градините пред блока. Първата била пауново перо – изработила го с камъчета и различни цветя. Преди две години направила друга форма – точно под терасата си.

Изобразява Ин и Ян. Освен с цветя, с моя внук ги декорирахме и с цветни камъчета. Тази форма съм я претворила от една картичка. Една дъновистка ми каза, че тя носи изобилие – не само на блока, а също на квартала и на целия град. Имам чувството, че наистина е така. Защото нямахме право да се включим в програмата за саниране – бяхме под 36 апартамента. Но изпратихме документи и един ден дойде писмо, че сме одобрени, обяснява разпалено жената.

Щастлива е, защото хората се радват и по този начин се преобразяват. А внукът й, който вече е единайсетокласник в Музикалното училище, също много помагал.

Сега Стоянка мечтае за елхичка пред блока. И смята да засади живо дръвче. За да може през следващите години, със съседите да имат истинска коледна елха.

Подобни статии

Top