Продадоха кораб от Междузвездни войни за 450 хиляди долара

За рекордните 450 хиляди долара бе продаден на аукцион в САЩ модел на космически кораб от популярната киносага „Междузвездни войни“. За това съобщиха представителите на аукционната къща Profiles in History след преминалите в щата Калифорния търгове на холивудски реквизит.

40-сантиметровият модел на кораба, заснет в излезлия на екран през 1977 година филм „Междузвездни войни. Епизод IV — Нова надежда“, е ударил рекорд като най-скъпият от продадените на световните аукциони екземпляри, свързани със знаменитата сага на Джордж Лукас. До търговете корабът бил с предварителна оценка около 300 хиляди долара.

Миниатюрното копие на кораба е част от колекцията на специалиста  по визуални ефекти Грант Маккюн, използващ модела като образец за създаване на пълноценен киноефект. За работата по „Нова надежда“ Маккюн, починал през 2010 година, е носител на „Оскар“.

Друг  интересен екземпляр, свързан с „Междузвездни войни“, продаден на търговете, е бил костюм на принцеса Лея, който актрисата Кари Фишър е носила на снимките на шестия епизод „Завръщането на Джедаите“. Той бил продаден за 96 хиляди долара.

На същия аукцион е бил продаден и знаменитият камшик на героя от приключенската сага за Индиана Джоунс: култов реквизит, ползван на снимките от актьора Харисън Форд. Новият му притежател го купил за 204 хиляди долара. Шапката, кожената куртка и ризата на Индиана Джоунс са били продадени за повече от 72 хиляди долара.

Рекорд на аукциона е поставил също костюмът на популярния герой от комиксите Супермен, който в едноименния телевизионен сериал в средата на 50-те години на миналия век, е носил актьорът Джордж Ривз торый в одноименном телесериале середины 1950-х годов носил актер Джордж Рийвс. Синьото трико и червената наметка били продадени за 216 хиляди долара, като така са сстанали най-скъпият костюм на телевизионен персонаж, продаден някога на търг.

Източник: ТАСС

Подобни статии

Top