Продължава кръводарителската кампания за петима пациенти в УМБАЛ “Свети Георги”

Търсят спешно кръводарители за пострадали от изгаряне в Пловдив

Продължава и през уикенда кампанията за кръводаряване в полза на петима пациенти на клиниката по изгаряния, пластична и възстановителна хирургия на УМБАЛ “Свети Георги”. Това съобщи началникът на клиниката д-р Господин Желев.

Пострадалите – четирима мъже и една жена са от различни населени места в региона и са постъпили в клиниката по различно време. Общото при тях е, че са получили нараняванията си инцидентно, и всички имат и съпътстващи усложнения, поради се нуждаят от преливане на кръв и кръвни продукти няколко пъти в денонощието. Сериозността на термичните им травми варира от 25 до 82 %, но кръвопреливането и вливането на плазма са жизненоважни, защото без тях дори сложните операции, извършени от хирургичните екипи, няма да спасят пациентите с най-тежки изгаряния.

Един от тях е 24-годишен мъж, който през нощта на 25 срещу 26 август, бе транспортиран от Мадан по спешност след като е пострадал при взрив на газова бутилка. Пациентът е с 65% обширни и дълбоки изгаряния по лицето и тялото. Има и белодробна травма вследствие на вдишани горещи газове. Направени са му две операции, но състоянието му все още е изключително тежко и се нуждае непрекъснато от преливане на кръв и плазма.

В момента е в медикаментозна кома и на апаратна вентилация. От клиниката уточняват, че предвид тежкото му състояние лечението не може да се извърши без пациентът изкуствено да е поставен в състояние на кома.

През почивните дни – събота и неделя, желаещите да дарят кръв могат да направя това единствено в основната сграда на Районния център по трансфузионна хематология – гр. Пловдив, който се намира на бул. „България“ №234Б, във времето от 9:00 до 15:30 ч., съобщиха от РЦТХ.

В делничните дни доброволците могат да дарят кръв в РЦТХ на бул. „България“ № 234Б и в разкрития подвижен екип на РЦТХ в Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“ на бул. „Пещерско шосе“ №66, като съобщят, че дарената кръв е в полза пациенти от Клиниката по изгаряния на пловдивската университетска болница. Кръводаряването може да стане в часовете от 8:00 до 18:30 ч. в Центъра на бул. „България“ №234 Б и от 8:00 до 14:30 ч. при екипа на РЦТХ, който е на 1 ет. в Хирургичния блок.

За пациентите може да се дарява кръв и в Отделенията по трансфузионна хематология на многопрофилните болници в Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик, съобщават от Районния център по трансфузионна хематология.

Допълнителна информация за кръводаряване може да се получи от Районния център по трансфузионна хематология на следните телефони: 032 904 450, 032 904 451 и 032 60 26 93.

Семействата на пострадалите и екипът на клиниката изказват предварително благодарност и признателност на всички хора, които ще имат възможност да дарят кръв.

 

Подобни статии

Top