Продължава кръводаряването за бременната в Пловдив

Спешно се търсят кръводарители за родилка в УМБАЛ Пловдив

Освен в Пловдив кръв може да се дари и в многопрофилните болници в Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик

Продължава кампанията за кръводаряне в полза на 37-годишната бременна Руска Ангелова, пациентка на Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“. Приема се кръв от всички кръвни групи.

Жената страда от рядкото заболяване пароксизмолна нощна хемоглобинурия, което се среща едва при 1-2 души на всеки 1 млн. жители на Земята. Болестта и влошаването на общото състояние на родилката налагат в продължение на дни да й се преливат кръв и кръвни продукти.

Пациентката е в 34-атата седмица от бременността си. В момента в кръвта й не се образуват тромбоцити, а нивата на хемоглобина са много ниски. Лекарите се борят за нейния живот и за този на нероденото й дете. За да запазят и двамата, ще предизвикат раждане, когато състоянието на жената позволи това.

След поставянето на страшната диагноза Руска Ангелова е била посеветвана да не забременява, а в последствие да премахне плода, защото има много голям риск за живота й, а сега и за бебето.

Искам да благодаря на всички, които даряват за мен кръв.  Боледувам от доста време от 2002. Имам преди това две раждания нормални. Пожелавам си да мине всичко добре, каза Руска.

Доброволците могат да дарят кръв в Районния център по трансфузионна хематология на бул. „България“ № 234 Б и в разкрития подвижен екип на РЦТХ в Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“ на бул. „Пещерско шосе“ №66, като съобщят, че дарената кръв е в полза на пациентката Руска Ангелова, която се намира в АГ клиниката на пловдивската университетска болница. Кръводаряването може да стане в часовете от 8:00 до 18:30 ч. в Центъра на бул. „България“ №234 Б и от 8:00 до 14:30 ч. при екипа на РЦТХ, който е на 1 ет. в Хирургичния блок.

Допълнителна информация за кръводаряване може да се получи от

Районния център по трансфузионна хематология на следните телефони: 032 904 450, 032 904 451 и 032 60 26 93.

За пациентката може да се дарява кръв и в Отделенията по трансфузионна хематология на многопрофилните болници в Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик, съобщават от Райониня център по трансфузионна хематология.

Персоналът на клиниката и близките на бременната изказват своята благодарност на всички, които днес са дарили кръв, и на всички, които по свое желание ще го направят в следващите дни.

 

Подобни статии

Top