Продължава пропадането на улици в Крумово

Продължава пропадането на пътя в Крумово

Продължава пропадането на улици в Крумово заради некачествен ремонт. След като в началото на месец май част от пътен участък падна върху газопровод, сега отново има сринат асфалт върху тръбите от канализацията в селото.

За изграждането на канализацията са отпуснати милион и 500 хиляди лева от предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, 800 хиляди лева са осигурени от община „Родопи”.

Изграждането на канализацията е започнало през мандата на бившия кмет на Крумово Георги Костадинов. Изпълнител е фирмата на съпругата на бившия заместник-министър Димитър Пейчев. Още по време на строежа имаше обвинения към кмета на община „Родопи“ Йордан Шишков и частната фирма за финансови злоупотреби. Жителите на една от засегнатите улици твърдят, че от началото ремонтът е изпълнен некачествено.

„Като гледах колегите как копаеха…Трябваше да се тръмбова, да има насипна възглавница, в момента , когато се строеше нищо такова нямаше“, коментира Никола, един от засегнатите.

„ Ще питате кмета защо не дойдоха, когато се правеше ремонта, да видят как се изпълняваше. Липсваше контрол тогава“, каза Йордан, още един от пострадалите.

Първите пропадания са регистрирани на 4 улици още в края на миналата година. Наета е фирма, която е извършила обследване на тръбите. Констатацията е, че те не са закрепени качествено една за друга.

„Оттам се получава отваряне на връзката между тръбите. Поради тази причина тръбата е станала като елипса и тя не може да държи тежестта, която е отгоре и започват пропаданията“, заяви зам.-кмет на община „Родопи“ Таня Бочукова.

Срещу фирмата-изпълнител и надзора е заведено дело. Според част от готовите експертизи на вещите лица трябва да се наеме фирма, която да извърши хидрогеоложко проучване, защото са поставяни и тръби без сертификати.

„Трябва да се изкопаят тези тръби и да се транспортират в София до акредитирана лаборатория. Там трябва да кажат дали тези тръби като якост са достатъчно качествени, за да издържат напрежението и горния пласт“, допълни Бочукова.

Гаранцията за ремонта на фирмата изпълнител е 8 години, но нови пропадания има след всеки дъжд. Бившите кметове Георги Костадинов и Димитър Пейчев не бяха открити за коментар.

Подобни статии

Top