Продължава разчистването на незаконни обекти в „Източен“

Втори ден продължава акцията за премахване на незаконно поставени гаражи и търговски обекти в район “Източен“. Издадени са 80 заповеди за временно преместваеми съоръжения, след като са спазени всички законови процедури и срокове.

В района е въведена практика за маркиране на редовните временни обекти , което позволява на гражданите също да подават сигнали за незаконно поставяне.

Вчера са премахнати 15 незаконни гаражи и павилиони на улиците в пространството между „Крайна” и „Крайречна”. Днес акцията продължи на улици „Вратцата „ и „Ландос”. Кметът на район „Източен” е категоричен, че инициативата не е предизборна, а рутинна.

„Идеята е да се разчистват цели пространства. На местата, на които има 20 или 30 незаконни обекта, като се постави още един трудно се забелязва от нашите служители. Така, когато се изчисти едно място пред блок например и се появи незаконен обект веднага може да се види и да се премахне“, коментира кметът на района Николай  Чунчуков.

Процедурата по премахването започва от „Стопански отдел”, който подава данните за натрупана неплатена сума. След това се прекратява издаденото разрешително и се изготвя констативен акт

„Вследствие на него се прави заповед от името на кмета за премахване. Тази заповед се изпълнява във времето, ако доброволно не бъде изпълнена междувременно. Хората реагират различно. Има някои, които смятат, че като вдигнат шум ще постигнат нещо, обикновено не е така, обясни  Николай Василев, шеф на „Незаконно строителство”.

В последните два дни преди акцията има повишена събираемост на такси. Голямата част от длъжниците обаче не плащат и се налага премахване, често доброволно.

„Като ги махнат те, тези материали си ги взимат. Примерно това желязо струва 300 лева като се предаде на вторични суровини. Затова ние си вземаме железата и край“, категоричен бе Емил Димитров.

Кметът на района съобщи, че има констативни протоколи за още 50 обекта, за които също предстои издаването на заповеди за премахване.

Подобни статии

Top