Продължителната вегетарианска диета може да ни навреди

Безмесното хранене не е толкова здравословно, колкото се смяташе, сочат резултатите от американско изследване.
Вегетарианството като начин на живот се радва на нарастваща популярност през последните години и често се възхвалява заради ползите си за здравето. Същевременно консумацията на червено месо беше окачествена от Световната здравна организация като съществен рисков фактор за рак, пише БТА.

Резултатите от изследване на специалисти от университета „Корнел“ в САЩ обаче показват, че избягването на месо може да не е толкова здравословно, колкото смятат експерти. Авторите на настоящото проучване са установили, че продължителното вегетарианско хранене може да предизвика генни мутации, които повишават риска от сърдечносъдови заболявания и рак.

За целите му специалистите са сравнили стотици геноми на консумиращи основно вететарианска храна индийци с тези на месоядни жители на Тексас, САЩ. Изследователите са установили, че при популации, които от поколения консумират основно вегетарианска храна, се среща генна мутация, развила се вероятно, за да улесни усвояването на незаменими мастни киселини.

Въпросната мутация обаче освен това увеличава производството на арахидонова киселина, която се свързва с възпалителни процеси, предшестващи появата на сърдечносъдови болести, и рак.

Специалистите обясняват, че под въздействие на мутиралия ген мастните киселини се трансформират в арахидонова киселина, когато се комбинират с растителни мазнини.

Предишни проучвания от друга страна свързват вегетарианството с понижен риск от диабет, инсулт и затлъстяване.

Източник: dir.bg

Подобни статии

Top