Проектират пътя за „Света Петка”, изграждат го най-рано догодина - DC news

Проектират пътя за „Света Петка”, изграждат го най-рано догодина

Най-рано следващата година се очаква да започне ремонтът на пътя за манастир „Света Петка” край Асеновград. С малко над 20 000 лева общината тепърва ще направи цялостно обследване и проект за строеж на новото съоръжение.

Оказва, се трикилометровото трасе се нуждае  от разширяване, а на места ще бъдат направени и взривове, за да се разруши скалата. Допълнителните действия се налагат, защото теренът е скалист, затова няма как да се направи единствено асфалтово покритие, обясни заместник-кметът по строителството инж. Петър Бояджиев.

Заради очаквания ремонт на пътя не започва и възстановяване на изгорялото крило на манастира при опустошителния пожар през 2010. Близо 500 000 лева са осигурени от Пловдивската митрополия за нов градеж на сградата и манастирската библиотека, припомниха запознати.

От години около стените на обителта стоят струпани керемидите, дарени от благодетели. От тогава са обзаведени сами няколко манастирски килии, възстановено е електрозахранването, изготвена е специализирана схема и за ВиК.

 

 

 

Подобни статии

Top