Проектът „Резиденция БАБА“ стартира днес в Пловдив

Какво общо могат да имат социалните иновации с българските села? Какво  би могло да е бъдещето на българското село? Търсейки отговора, Фабрика за идеи вдъхновява десетки младежи да прекарат между четири и шест седмици това лято в своята „резиденция БАБА” в Родопите.

Идеята стартира с 15 възрастни домакинства в пет родопски села от Община Лъки – Дряново, Джурково, Манастир, Югово и Белица, и 20 младежи, които ще живеят при тях. Целта е учейки заняти и фолклор и помагайки в домакинството, заедно с хората в селата, младежите да помогнат и за развиването на нови идеи, базирани на традициите и отчитащи съвремието, които да привлекат към селата трайно нов интерес, и да са основата на иновативни решения, които да променят настоящата ситуация.

Според официалната статистика вече по-малко от 27% от българското население живее на село, а вероятно и процентът е много по-малък в действителност. За държава, която преди 50 години е била с над 70% селско население, тази радикална промяна носи огромни рискове в културен, социален и демографски план. Въпреки че селото е в голяма степен носителят на българската култура, населението там е маргинализирано икономически, културно и дори инфраструктурно. Ако обезлюдяването на селата в България продължи със същите темпове, до 2060-та в държавата ни няма да е останало нито едно село.

Търсим хора, за които позитивната социална и икономическа промяна в обществото ни е кауза, а това, което участниците ще намерят в инициативата ни, е възможност да реализират конкретна своя идея заедно с хората в селото, в което ще живеят.  Тази идея трябва да има дългосрочен ефект в селските райони и да има потенциала да привлече интерес към съответното село или да допринесе икономически и социално за развитието му, споделя младият екип на “Фабрика за идеи”.

Целта е възрастните хора от забравените родопски села със своя невероятен запас от знание и родова памет да могат да предадат изчезващи традиции и практики и с помощта на младежите да се включат отново като активни граждани на обществото.

Предварително обучените в социално предприемачество, системно и дизайн мислене младежи пък ще се опитат да създадат иновативни устойчиви модели, основани на традиционно знание, които да намалят безработицата и да доведат повече млади хора в селата. Или с други думи – участниците в „Резиденция БАБА” ще си имат баба/дядо/домакинство, което може да разчита на тяхното желание за учене в занаята, който се практикува в дома, а резултатът от престоя в селото – се надяват от Фабрика за идеи – да ги вдъхнови да създадат условия за развитието на иновативни модели, инициативи, събития.

След резиденцията си в селата младежите с най-добри идеи и най-много хъс ще станат част от  Лаборатория за Баба-иновации, където с помощта на ментори ще могат да доразвият и в крайна сметка – реализират своята идея за едно по-щастливо българско село.

„Резиденция Баба” се открива на 26 март 2015 г. в клуб „Библиотеката” в Пловдив. Там заинтересованите ще могат да получат повече информация за кандидатстването и условията за участие. Освен това ще им се наложи да се поровят  из корените си и да експериментират с традиционни български рецепти от село.

 

Подобни статии

Top