„Прозрачност без граници“: Защо е важен референдумът?

ГЕРБ печели вота сред българите в чужбина

Защо е важно да гласуваме на референдума за дистанционно електронно гласуване на 25 октомври? И какви са аргументите „ЗА“ и „ПРОТИВ“ гласуването по интернет? На тези въпроси ще отговори публичната среща-дискусия в Културен център-музей „Тракарт“, която ще се проведе днес от 17.30 ч.

Организатори на дискусията са от Асоциация „Прозрачност без граници“ (Transparency International – Bulgaria). Поредицата от срещи са в рамките на кампанията „Гласуване по интернет? На референдума решаваш ти!“, провеждана както на територията на страната, така и сред българските общности зад граница. Те се пролеждат с представители на активната местна общественост в дванадесет български града по темата за референдума, значението му за нашето общество и с цел разясняване на аргументите в полза на един от двата възможни отговора: „ЗА“ или „ПРОТИВ“ гласуването по интернет. С дискусиите организаторите се надяват да допринесат за по-активно участие и информиран избор на гражданите пред избирателната урна.

На 25 октомври 2015 г. българските граждани в страната и чужбина ще имат възможност да участват в национален референдум с въпрос “Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”. Референдумът ще се проведе успоредно с изборите за местни органи на властта. И докато последните се радват на повишено внимание в общественото пространство и сериозно присъстват в кампанията на политическите партии, референдумът и неговото значение за българското общество и за българите зад граница остават на заден план, твърдят от Асоциацията.

На срещата-дискусия ще вземат участие експерти на Асоциация „Прозрачност без граници“ по изборните дела с дълъг опит в наблюдението на избори и изследването на изборните процеси в страната: д-р Линка Тонева и д-р Георги Методиев. След кратки презентации от страна на екипа ще има възможност за изказвания и отворена дискусия с представителите на местната общественост.

Подобни статии

Top