Прокуратурата започна проверка за свлачището в Горни Воден (СНИМКИ)

Районната прокуратура в Асеновград се самосезира по публикации в медиите и започна проверка за срутването на скална маса в асеновградския квартал Горни Воден. Тя е възложена на „Икономическа полиция“, която трябва да провери как са извършени изкопните работи на улица „Харманите“, вследствие на които преди едно денонощие се срути скална маса и две къщи увиснаха над огромен изкоп.

Днес на мястото се налива бетон, за да бъде укрепена скалната стена. Тонове бяха наляти в изкопа, в който се срути скалната маса на ул. „Харманите“ в асеновградския квартал Горни Воден. Фирмата-изълнител, която трябва да изгради подпорна стена, за да укрепи свлачищните процеси в района, е започнала наливането веднага, след като е разчистила терена.

В момента доукрепваме останалата част, която не можеше да се укрепи и вече изцяло падналото парче от пътя е укрепено. Няма вече опасност нито за допълнително свличане, нито за сградите. Досега сме налели близо 190  кубика  бетон.  След като бетонът узрее и постигне якост, ще бъда направен пълнеж и ще започне изграждането на самото тяло на подпорната стена, обясни изпълнителят на обекта Вакрил Запрянов.

Според него това ще стане в близките десетина дни до две седмици. По думите му собствениците на сградите имат достъп до тях и дори си живеят вътре. Близките им обаче твърдят обратното.

И как може до такава степен да се изкопае тук? Който е наредил, не знам вече какво да кажа. Снахата толкова пъти е предупредила, че в къщата всичко се тресе и те не са обърнали внимание и виж какво става сега, може ли такова нещо – кършеше ръце  Фердес Мюмюн Шефкет.

Фердес, която едва ходи, дошла да види как изглежда къщата, за която е събирала пари стотинка по стотинка. Синът й е собственик на едната от двете сгради, увиснали над изкопа. Възрастната жена е прибрала внуците при себе си. Синът и снахата също идват вечер да спят при нея.

При мене са тук не може да спят. Имам два внука, много са се изплашили децата, не искат да дойдат тук, уплашени са – казва жената.

Според Запрянов изграждането на подпорната стена се е наложило заради разлом в скалата. Тук е имало и дере, което също е довело до овлажняване на земните маси.

Междувременно районната прокуратура разпореди полицейска проверка за срутилата се скална маса и нанесените множество повреди на магистрален водопровод и жилища. Икономическа полиция е изискала документите по възложената обществена поръчка и изпълнението на строителните работи. В най-кратки срокове предстои да бъдат снети обяснения от отговорните длъжностни лица в Община Асеновград и фирмата-изпълнител.

Репортер на DCNEWS видя също, че новоремонтираният път към Горни Воден, който бе отнесен от свлачище точно преди година и бе открит официално преди два месеца от кметове, депутати и изпълнители на обекта, се е нагънал. С просто око се вижда, че участъкът отново пропада.

В ремонта на пътя, направен за около три месеца и открит на 18 септември, бяха вложени 915 хил. лв., отпуснати от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет.

 

Подобни статии

Top