Прокуратурата: Няма престъпление, ако ученик е изнесъл отговорите на матурите

Районната прокуратура в Пловдив провежда разследване с обвинение за измама по случая с матурите. Това съобщи по Нова тв говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова. „Към този момент е установено, че разпространените отговори са верните. Всички разпитани до момента свидетели сочат източникът на информацията, с която са разполагали. До този момент не е установено участието на служител от МОН, квестор, учител, директор или друго длъжностно лице”, поясни Арнаудова.

Тя уточни, че не могат да бъдат разкрити имената на свидетелите, както и адресите, които са претърсени в община Пловдив, тъй като разследването е на много ранен етап. Разпитите все още продължават. До този момент са разпитани 15 свидетели и са обискирани 5 адреса в Пловдив.

„Към този момент не разполагаме с информацията кой е решил тестът и разполага с отговорите. Дали е изпратен имейл или съобщение с тях, или пък са изпратени въпросите, след което са били решени. Не се знае и дали става въпрос за зрелостник, който е имал техническата възможност да изпрати въпросите на някой свой познат, който пък от своя страна да ги реши”, коментира още Арнаудова.

„Ако се установи, че отговорите са били изнесени не от служител от МОН или друго длъжностно лице, а от зрелостник, тогава бихме могли да твърдим, че няма извършено престъпление от общ характер”, поясни още говорителят на прокуратурата.

Припомняме, че вчера от прокуратурата съобщиха, че по случая са задържани двама души, сред които и пловдивската миска Вени Савова. Повече вижте ТУК.

Подобни статии

Top