Прокуратурата обвини и задържа Калинкин за 72 часа

Окръжна прокуратура – Пловдив повдигна обвинение на 53-годишния бивш шеф на ДСК Красимир Калинкин и го задържа за 72 часа по досъдебното производство за извършени парични преводи извън страната на обща стойност над 1 млн. долара.

Както вече DCNEWS писа окръжните магистрати наблюдават досъдебно производство  за извършени в периода м. март 2015 г. – м. януари 2016 г. множество банкови преводи извън територията на страната чрез използване на документи с невярно съдържание. Общата стойност на преведените суми възлиза на близо 1 млн. щатски долара, като преводите са били насочвани към Китай, Холандия, САЩ и Малта. Повече вижте ТУК!

Към днешна дата, освен 29-годишният Н.М. – пряк извършител на деянието, към наказателна отговорност за подбуждане и подпомагане извършване на престъплението е привлечен и 53-годишния бивш банкер Красимир Калинкин.

Той е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, в рамките на които ще се прецени отправянето на искане до Окръжен съд – Пловдив за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Калинкин бе арестуван преди два дни от ДАНС и Икономическа полиция в офиса му. Повече вижте ТУК!

Според полицията в момента се работи по установяване на обстоятелствата при извършване и на други преводи на същата стойност. Изяснява се произходът на средствата с оглед преценка за евентуално пране на пари.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Н.М. и К.К. са обвинени, е от една до десет години лишаване от свобода и глоба до размера на двойната сума по преводите. В момента Н.М. е освободен под гаранция от 10 000 лева.

 

 

Подобни статии

Top