Прокуратурата още уточнява обвинението срещу Калинкин

Пловдивската окръжна прокуратура наблюдава досъдебно производство  за парични преводи в чужбина, чрез фалшиви документи. Става дума за извършени в периода м. март 2015 г. – м. януари 2016 г. множество банкови преводи извън територията на страната, чрез използване на документи с невярно съдържание.

Общата стойност на преведените суми възлиза на близо 1 млн. щатски долара, като преводите са били насочвани към Китай, Холандия, САЩ и Малта.

DCNEWS вече писа за случая, при който вчера ДАНС задържа бивш шеф на ДСК в Пловдив. Повече вижте ТУК!

Разследването по делото се извършва от отдел „Икономическа полиция” при ОД на МВР – Пловдив, който е извършил и първоначалните оперативни и следствени действия по случая.

В момента към наказателна отговорност за посоченото престъпление е привлечен 29-годишния пловдивчанин Н.М., спрямо когото, след като е съдействал на разследването и е дал обяснения за собствената си деятелност и за тази на евентуалните си съучастници, е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 10 000 лева.

За 24 часа по Закона за МВР е задържан и 53-годишния Красимир Калинкин – бивш директор на ДСК в грда под тепетата. От прокуратурата съобщават, че процесуалното му качество по делото предстои да бъде уточнено.

По делото са иззети множество документи, разпитват се свидетели, назначени са експертизи. Работи се по установяване на обстоятелствата при извършване и на други преводи с обща стойност над още 1 млн. щатски долара. Изяснява се произхода на средствата, с оглед преценка за евентуално извършено пране на пари.

Подобни статии

Top