Прокуратурата подхвана тримата задържани от ДАНС

Задържаните вчера от ДАНС за трафик на чужденци през границата пловдивчани ще останат в ареста за 72 часа с прокурорско постановление, съобщиха от прокуратурата.

Срещу тях се води разследване по досъдебно производство за изготвяне на фалшиви документи и държане на предмети и материали за съставянето им.

Припомняме, че вчера за 24 часа по Закона за МВР бяха задържани трима души – 57-годишния С.Б., съпругата му Л.Б. – на 52 години и 65-годишният Т.А., всички от Пловдив.

Те извършвали незаконно прехвърляне на лица с рисков профил през границите на България. Групата е осигурявала срещу заплащане транспортни средства, места за настаняване и фалшиви документи за самоличност, и е организирала последващо незаконно влизане на чужденците в съседни на България държави. При извършените обиски и претърсвания са открити и иззети едем български паспорти, снимки на лица, компактдискове, парични суми – в левове и евро, лаптоп, мобилни телефони, таблети и газов пистолет.

Операцията бе част от съвместните мерки на ДАНС и МВР за разкриване и пресичане на дейности по незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на Република България. Провеждането й е свързано и със засилените контратерористични мерки в контекста на повишената в световен мащаб терористична активност.

Досъдебното производство е започнало след постъпил сигнал, че в района на ГКПП-Капитан Андреево е бил направен опит да се изнесат в Турция материали, послужили за съставяне на неистински български, английски и финландски паспорти.

Продължава изясняването на самоличността на чужденците, прехвърляни незаконно от групата български граждани.

 

 

 

Подобни статии

Top