Прокуратурата поиска затвор за шофьора, прегазил майка на магистралата

markovski

Оправдателна присъда или пробация поиска днес от Апелативния съд защитникът на шофьора, прегазил на магистрала „Тракия“ млада майка с количка. 48-годишният Иван Торошанов обжалва едногодишната си условна присъда. От своя страна прокуратурата поиска от апелативните магистрати ефективно наказание за причинената смърт на 26-годишната Добромира Трахнова.

Днес в съда за първи път се появи официалният защитник на шофьора адвокат Димитър Марковски. Досега в заседания винаги се явяваха упълномощени от него адвокати.  Пред съдебния състав той заяви, че с Торошанов обжалват присъдата на Окръжния съд, тъй като водачът на камиона не е разбрал, че е сгазил човек, а  е помислил, че е блъснал куче.

По думите му липсва нарушение на Закона за движение по пътищата, а оттам няма и как да се приложи и разпоредбата на Наказателния кодекс.

„Според нас е случайно деянието, а това изключва наказателна отговорност на клиента“, заяви пред DCNEWS адвокат Марковски. И допълни: „Ние не сме доволни от тази условна присъда, тъй като по принцип нашето виждане е, че трябва да има оправдателна присъда и се надяваме жалбата ни да бъде уважена“.

Торошанов беше осъден за това, че на 08.06.2012 г. на южното платно за движение на автомагистрала „Тракия” при управление на камион-влекач „Рено Премиум” с полуремарке е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 26-годишната Добромира Трахнова. След инцидента шофьорът избягал от мястото на катастрофата.

В нощта на 8 юни младата жена изпуснала автобуса за Съединение и тръгнала да се прибира пеша с бебето си от Пловдив към градчето. В тъмното обаче, Добромира, която имала много висок диоптър, объркала пътя и се качила на магистрала „Тракия“. Тръгнала да пресича с бебешката количка пътното платно и била блъсната от ТИР-а, шофиран от Торошанов.

При удара бебето изхвърчало от количката и паднало в канавката, като се отървало без наранявания. Младата жена обаче загинала на място.

Съдът ще произнесе присъдата в едномесечен срок.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top