Прокуратурата поиска намаляване на наказанието на лекаря, убил баща си с брадва

Поискаха да се намали присъдата на синът, убил баща си с брадва

Прокуратурата поиска да се намали присъдата на лекаря, убил баща си в землището на село Горнослав през декември 2013-та година. Държавното обвинение протестира днес пред Апелативния съд присъдата на Окръжния от 14 години и 11 месеца затвор при първоначален строг режим. 45-годишният Мариян Колев също обжалва размера на наказанието.

Докторът, който уби баща си през 2013-та година под влиянието на алкохолната си зависимост, днес бе доведен в съдебната зала с белезници и книга в ръка. Пред съда Мариян Колев обжалва почти 15-годишната си присъда, настоявайки наказанието да бъде намалено.

И прокурорът по делото, и защитникът на Колев се обединиха около тезата, че окръжните магистрати са сгрешили при определяне на размера на наказанието. „Считам, че присъдата от първоинстанционния съд е постановена в противоречие  със закона и затова както прокурорът, така и аз помолихме да бъде редуцирано наказанието, тъй като така предвижда Наказателния кодекс и да бъде намалено с една трета“,  поясни след делото защитникът на Колев Андрея Дунков.

Според държавния обвинител ако се приеме, че Окръжният съд е наложил максималния размер на наказанието от 20 години, то при намаляване с една трета присъдата трябва да бъде около 13 години затвор. Адвокат Дунков поиска дори наказание под 10 години.

Пред съда съпругата на Мариян Нели Колева бе категорична, че мъжът й е много добър баща и лекар. Самият д-р Колев обясни пред магистратите, че последиците от алкохолната му зависимост са били урок за него и той никога няма да се върне повече към пиенето.

Съдът заяви, че ще се произнесе с решенние по казуса в едномесечен срок.

Колев беше осъден на 14 години и 11 месеца затвор при първоначален строг режим за убийството, извършено на 11 декември 2013-та година.

Месец преди убийството 45-годишният лекар Мариян Колев взел 83-годишния Кольо Колев от Дома за настаняване на хора с увреждания и го завел в квартирата си в центъра. Там го тормозел непрекъснато, а според съседи, които живеят на етажа в кооперацията, го пребивал редовно.

Във фаталната нощ синът и бащата се запили, скарали се в колата по пътя за асеновградското село Горнослав и Мариян започнал да налага възрастния човек с брадва, като го пребил до смърт.

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top