Прокуратурата проверява 9 сигнала за купуване на гласове в Пловдив - DC news

Прокуратурата проверява 9 сигнала за купуване на гласове в Пловдив

Разследват 9 сигнала за купуване на гласове в Пловдив

12 сигнала за купуване и продаване на гласове са постъпили в пловдивската районна прокуратура до днес, съобщи говорителят Атанас Илиев. По 3 от тях са постановени откази за образуване на досъдебно производство, тъй като магистратите не са намерили достатъчно доказателства за нарушеие на Изборния кодекс. Всички останали се проверяват.

Прокуратурата работи приоритетно по преписките, свързани с нарушения в изборното законодателство, подчерта говорителят на Районна прокуратура Пловдив Атанас Илиев. Той поясни, че срокът, в който магистратите трябва да се произнесат по преписките, образувани по сигнали за купуване и продаване на гласове, е 48 часа.

Един от сигналите, които продължават да се разследват е схема за купуване и продаване на гласове в Ягодово. Атанас Илиев обаче отказа да даде повече информация по случая. Разследва се и лихварската схема за осигуряване на избиратели.

До три години затвор и глоба от 1000 до 5000 лева, грози тези, които продават гласа си. В изборния ден, както и в деня за размисъл, в Районна прокуратура Пловдив ще има двама дежурни магистрати, единият от които ще бъде районният прокурор Гергана Мутафова. Така ще бъдат улеснени гражданите, които могат да подават сигнали освен на тел. 112 и полицията, също и лично в прокуратурата.

 

Подобни статии

Top