Прокуратурата протестира паричните гаранции на таксиметровите босове

sydebna-palata

Пловдивската окръжна прокуратура протестира срещу отказа на Окръжния съд да наложи постоянни мерки „Задържане под стража“ спрямо Иван Търпов и Ерол Ешредов. В края на миналата седмица двамата бяха освободени под парична гаранция от 5000 лева. Те бяха задържани по обвинение, че в съучастие, като подбудители и помагачи са накарали управителят на „Таксиметрова компания Пловдив” ЕООД Любен Чаушев да укрие 200 000 лева данък на дружеството.

Двамата накарали Чаушев да подаде в НАП данъчна декларация с нулев доход на дружеството. На практика схемата, по която са действали обвиняемите, е, да прехвърлят фирмата на безимотен ром, когато тя натрупа задължения. Именно това се случило в последния случай, при който в компанията имало 80 таксиметрови коли. Шофьорите им плащали по 40-50 лева, а оборотът оставяли за себе си. В края на годината, когато дружеството натрупало задължения към хазната, било прехвърлено на Ангел Ангелов от Асеновград. Арестите били извършени именно в момента на закриването на офисите и регистрацията на новата фирма със същия предмет на дейност – „Лимит транс груп” ЕООД. Пестяло се от данъци и по друг начин – касовите апарати на такситата не били свързани с НАП.

Проверките срещу таксиметрови превозвачи тръгнаха още през април, когато бе задържан собственикът на фирма „Желон“. Тогава се оказа, че такситата плащат на фирмата, за да се грижи за документацията и взаимоотношенията с институциите, включително и финансови. Тъй като превозвачите регистрират всяка година наново фирмите си, по този начин те избягват данъчно облагане.

По двете досъдебни производства са разпитани над 600 свидетели и са направени счетоводни експертизи. В хода на проверката бе установено, че Пловдив се обслужва от 1700 таксиметрови автомобила, за 600 от които не са плащани никакви данъци.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top