Прокуратурата се самосезира за тютюневия склад, протестиращите – при кмета

Окръжна прокуратура – Пловдив се самосезира и възложи проверка за събарянето но тютюневия склад зад Автогара Юг в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура в града под тепетата.  Магистратите започват проверка заради множеството медийни публикации и репортажи, поставящи въпроса за законността на събарянето на старинната сграда.

Проверката е образувана по текстове за длъжностни престъпления, включително евентуално противозаконно издаване на разрешение за разрушаване на недвижима културна ценност. В рамките й ще се изясняват, както статута на сградата, така и законосъобразното извършване на процедурите, свързани с даването на разрешение за нейното събаряне.

Отдел „Икономическа полиция” при ОД МВР – Пловдив е натоварен с извършване на проверката. Срокът, определен от наблюдаващия прокурор за приключването на проверката, е 30 дни.

Междувременно, след живата верига пред разрушения тютюнев склад, около 9:15 ч. протестиращите отидоха пред сградата на Общината. Всеки от тях носеше по тухла, камък или греда от съборената сграда. Пред сградата на общинската администрация на пл. „Стефан Стамболов“ всички натрупаха тухлите на стълбите пред входа. Целта им бе да се спре или затрудни достъпа до общината и изхода от нея. 

Протестиращите отново направиха жива верига пред стълбите и настояха пред охранителите от Общинска охрана да излезе служителката, издала разрешителното за строежа на нова и събарянето на старата сграда.

Охранителите обаче повикаха зам.-кмета Георги Маринов, който излезе да разговаря с хората, окупирали общината, заедно със зам.-кмета по културата Амелия Гешева. Двамата се опитаха да успокоят присъстващите и ги призоваха да определят петима души, които да се срещнат с кмета и да присъстват на редовната пресконференция за журналисти в понеделник.

Очаквайте подробности!

 

Подобни статии

Top