Прокуратурата с обвинение на 32-годишен мъж, повредил храм в Пловдив, хвърлил тухла към свещеник и нападнал полицай

Районна прокуратура-Пловдив повдигна четири обвинения спрямо 32 годишен мъж

На 16.05.2024 г. е повредил религиозен храм  „Св. пророк Илия“ в гр. Пловдив – престъпление по чл. 164 ал. 2 от Наказателния кодекс.

Второто е за това, че на същата дата и място със сила и заплашване е попречил на граждани свободно да извършват религиозните си обреди и служби в същия храм.

Мъжът е причинил лека телесна повреда на полицейски служител и по повод изпълнение на службата му и деянието е извършено по хулигански подбуди.

Обвиненият е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи общественият ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на власт, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред.

На 16 май 2024 г., в гр. Пловдив в храм „Св. пророк Илия“ се извършвала сутрешна литургия от свещеник и на нея присъствали група граждани. Към 8,30 часа в църквата влязъл 32-годишният мъж. Той започнал да се държи агресивно, като прекъснал службата.

Свещеникът успял да го изведе навън и заключил вратите на храма, за да предпази миряните. В това време мъжът се отправил към задната външна част на църквата, счупил стъклото на един от прозорците и през него хвърлил тухла към свещеника, но не успял да го нарани.

Бил задействан паник бутон и подаден сигнал в полицията. Когато служителите на МВР пристигнали на място, а нападателят не изпълнил техните разпореждания. Започнал да се държи още по-агресивно, отправял обиди и закани, като едновременно с това хвърлял части от строителни материали и тухли по тях.

Оказал съпротива при задържането и ранил един от полицаите.  Пристигнал втори екип от служители на МВР. Със съвместни усилия и поставени защитни средства полицаите успели да го задържат.  Установено било, че той имал здравословен проблем, предхождащ инцидента и свързан с предишно оперативно лечение.

Поради тази причина е бил извикан медицински екип, който отвел извършителя в болнично заведение. Там му е била оказана лекарска помощ и е бил настанен за лечение. Мъжът е привлечен в качеството на обвиняемо лице, като е осигурена постоянна охрана във връзка със задържането му за 72 часа.